Contactlenzen

Bent u verziend of bijziend, maar wilt u geen bril dragen of uw ogen laten laseren? Dan kunt u kiezen voor contactlenzen. Met contactlenzen heeft u niet de lasten van een bril, zoals een drukkend montuur op neus en oren, beslagen glazen bij regen, onhandigheden tijdens sporten of het zien van de rand van het montuur. Daarbij zijn contactlenzen onzichtbaar.

Zijn contactlenzen iets voor u?
Er zijn verschillende soorten lenzen. Aan de hand van een oogmeetkundig onderzoek bekijkt de contactlensspecialist welke lens het best bij u past. Of het dragen van contactlenzen een succes wordt, hangt onder ander af van:

 • uw motivatie om contactlenzen te dragen;
 • een goede traanvochtproductie en een goede traanfilm;
 • het onderhoud van de contactlens;
 • het type contactlens;
 • de aanpassing;
 • de controle.
Er zijn drie soorten contactlenzen:

 1. zuurstofdoorlatende contactlenzen;
 2. zachte contactlenzen;
 3. harde contactlenzen.

Zuurstofdoorlatende contactlenzen
De zuurstofdoorlatende contactlens is gemaakt van een half hard en half zacht materiaal. Hierdoor is er minder kans op vervorming van het oog. De levensduur van de zuurstofdoorlatende lens is ongeveer 2 á 3 jaar. Om jaren van de lens te genieten, is een goede dagelijkse verzorging en voorzichtige behandeling noodzakelijk.

Wanneer de lens te ruw wordt behandeld, kunnen er krassen op komen. Hierdoor wordt het zicht wazig en verminderd het draagcomfort. Ook luchtverontreiniging in de vorm van vuiltjes doet de contactlens en het oog geen goed.

Zachte contactlenzen
De zachte contactlens is tevens zuurstofdoorlatend en gemaakt van heel zacht materiaal. Dit type lens geeft veel comfort en is erg soepel, waardoor er geen oogbolvervorming optreedt.

Wel hebben zachte lenzen een korte levensduur: maximaal 1 jaar. Ook zijn ze erg kwetsbaar. Alleen al door schoonmaken kunnen al krasjes op de lens ontstaan. Krasjes vullen zich met vuil en eiwitten waardoor de zuurstofdoorlaatbaarheid snel vermindert. Hierdoor kunnen zelfs ontstekingen aan het oog ontstaan.

Zachte contactlenzen moeten altijd nat bewaard worden. Ze zijn verkrijgbaar als maandlens, weeklens en zelfs als daglens.

Harde contactlenzen
Harde, niet zuurstofdoorlatende lenzen worden bijna niet meer aangemeten. Door het dragen van deze contactlenzen kan het oog vervormen en het hoornvlies versneld verouderen. De lenzen zijn niet flexibel, waardoor ze oncomfortabel kunnen zijn. Wel zijn de lenzen minder kwetsbaar en gaan ze doorgaans een paar jaar mee.

Als u voor het eerst lenzen wilt gaan dragen wordt bij het eerste bezoek onderzocht of uw ogen geschikt zijn voor lenzen en welk type het best voor u is. Dit is een vrijblijvend en kosteloos onderzoek dat wordt uitgevoerd door een contactlensspecialist van de firma Oculenti.

Oogmeetkundig onderzoek
Zijn uw ogen geschikt voor contactlenzen, dan kunnen de lenzen aangemeten worden. Hiervoor krijgt u een oogmeetkundig onderzoek, inclusief proefpassing. Dit duurt zo’n 45 minuten. Het is aan te raden om uw eigen bril of contactlenzen mee te nemen. Het dragen van te zware oogmake-up wordt afgeraden.

Bestellen en instructies
Zijn er geen bezwaren om contactlenzen te dragen, dan bestelt de contactlensspecialist de lenzen. Ook maakt hij een afspraak om uw instructies te geven. De instructie duurt ongeveer 1 uur en omvat het inzetten, uithalen en het reinigen van de contactlenzen. Kunt u goed met de contactlenzen omgaan dan krijgt u ze mee. U dient de contactlenzen bij aflevering contant te betalen.

Controle
Na drie tot vier weken komt u terug voor controle. U maakt hiervoor een afspraak bij onze afspraakbalie. Tijdens de eerste controle wordt gekeken of de ogen en contactlenzen er goed uitzien en maken we een afspraak voor een volgende controle.

Kosten
Aan het oogmeetkundig onderzoek zijn kosten verbonden. Dit bedrag is inclusief instructie en controles gedurende drie maanden. Kijk hiervoor op Prijzen.

Garantieperiode
Bent u niet helemaal tevreden met de lenzen, dan kunt u ze binnen drie maanden na aankoop ruilen (mits de contactlenzen zorgvuldig zijn behandeld).

Mocht u binnen 3 maanden onverhoopt niet kunnen wennen aan uw eerste paar contactlenzen én heeft u een Oculenti Service Pas aangeschaft? Dan krijgt u bij inlevering van de onbeschadigde lenzen, het aankoopbedrag van de lenzen teruggestort (exclusief de kosten van de Oculenti Service Pas).

Hoewel het dragen van contactlenzen veel voordelen heeft, kunnen er ook problemen ontstaan. Hieronder staan een paar veelvoorkomende nadelen die ‘normaal’ te noemen zijn:

 • een branderig gevoel van de ogen als u zich in een droge ruimte bevindt (voornamelijk in ruimtes met airco, zoals in een vliegtuig).
 • een branderig gevoel bij langdurig beeldschermwerk.
 • minder comfort bij vermoeidheid, slecht onderhoud of te weinig knipperen van de ogen.

Lenzen afwisselen met een bril
Het afwisselen van contactlenzen met een bril is goed mogelijk bij zachte lenzen. Bij het dragen van zuurstofdoorlatende of harde contactlenzen moet u eerst weer even wennen aan uw bril.

Onderstaande prijzen zijn opgesteld door Oculenti. Deze firma meet contactlenzen aan in de Noordwest Ziekenhuisgroep,  locatie Alkmaar.

Aanmetingen bij nieuwe cliënten € 55,00 (inclusief instructie en controles gedurende drie maanden)

Heraanpassing € 37,50

Oculenti Service Pas € 35,00

Oculenti Service Pas Abonnement € 27,23

Controle na drie maanden zonder Service Pas € 22,50

Sinds 1999 worden contactlenzen in de praktijk van het NWZ aangemeten door contactlensspecialisten van de firma Oculenti. Oculenti introduceerde ruim 50 jaar geleden als eerste de contactlens in Nederland.

Met ervaren specialisten en in samenwerking met oogartsen past Oculenti contactlenzen aan in ziekenhuizen door heel Nederland en in veel academische ziekenhuizen.