Cosmetische ooglidcorrectie

Ogen kunnen de uitdrukking van iemands gezicht sterk bepalen. Met het ouder worden kunnen oogleden gaan hangen en kunnen ooglidplooien en ‘wallen’ ontstaan. Met cosmetische ooglidchirurgie kan dit gecorrigeerd worden. De ooglidoperatie kan uw gezicht verjongen en een minder vermoeide indruk geven.

 

Vaak gaan de huidafwijkingen gepaard met klachten van drukgevoel, of zelfs gezichtsveld uitval, als de oogleden geheel of gedeeltelijk voor de pupil hangen. Er zijn verschillende operaties mogelijk.

  • Blefaroplastiek: corrigeren van de bovenoogleden
  • Browptosis: een wenkbrauwcorrectie
  • Ptosis correctie: herstellen van een hangend ooglid

Soms worden speciale middelen gebruikt, zoals bijvoorbeeld Endotine implantaten bij laaghangende wenkbrauwen na een browptosis. Deze kunnen de operatietijd verkorten en het resultaat verbeteren, maar worden niet vergoed. Zie hieronder het onderdeel ‘Prijzen’

Een correctie aan de bovenoogleden (ook wel ‘blepharoplastiek’ genoemd) is een chirurgische, poliklinische ingreep. Deze wordt verricht om overtollig huidweefsel, vaak samen met spier- en vetweefsel, te verwijderen. Overhangende oogleden, oogwallen en rimpels rondom de ogen worden hiermee gecorrigeerd.
Zowel boven- als onderoogleden kunnen worden behandeld. De sneden worden zo gemaakt dat het litteken later niet of nauwelijks zichtbaar is. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving en duurt gemiddeld 45 minuten. U kunt nog dezelfde dag naar huis.

De meeste patiënten ervaren de operatieve behandeling niet als erg belastend en zijn tevreden met het mooie en langdurige resultaat.

Na de operatie
Na de operatie wordt een ijsbril op de oogleden gelegd om deze te koelen. Ondanks deze maatregelen is de kans groot dat uw oogleden wat gezwollen en blauw worden. Dit is meestal binnen 1 tot 2 weken weggetrokken. Eventuele hechtingen worden al na 1 week verwijderd.
Thuis kunt u ook een verkoelende (gel)bril gebruiken. Gedurende ten minste 1 week raden wij u aan rust te nemen. Zware lichamelijke inspanning, evenals zonlicht, moet worden vermeden. Dit kan namelijk extra littekens veroorzaken.

Al binnen 2 weken na de operatie zult u een opmerkelijke verbetering zien. Het definitieve resultaat is na 2 maanden te beoordelen.

Eventuele complicaties

De kans op nabloedingen en infectie is erg klein. Lelijke littekens zijn zeldzaam. Door ons team van ervaren en deskundige oogartsen wordt u zo goed en veilig mogelijk behandeld. Maar garantie op een ongecompliceerde afloop van de operatie kunnen wij niet geven.

Helaas is het niet vanzelfsprekend, dat uw zorgverzekeraar cosmetische ooglidchirurgie vergoedt. Informeer daarom bij uw zorgverzekeraar of u voor vergoeding in aanmerking komt.

Mocht de oogarts de indicatie stellen om een cosmetische ooglidoperatie uit te voeren, dan doen wij namens u een aanvraag voor vergoeding bij de medisch adviseur van de zorgverzekeraar. Wij kunnen uiteraard niet garanderen dat deze instemt met uw aanvraag.

Mocht de verzekeraar geen vergoeding toekennen, dan kunt u eventueel besluiten de behandeling zelf te bekostigen. De kosten zijn voor:

  • Blepharoplastiek: € 1200 (voor beide bovenoogleden)
  • Browptosis: op aanvraag
  • Ptosis correctie: op aanvraag
  • Endotine implantaten: op aanvraag
Al onze oogartsen verrichten plastische ooglidoperaties. Dit zijn:

  • E.M. Busch,
  • R. H.H. Cals en
  • D.J. Treskes.

Meer informatie over onze oogartsen: zie de pagina Oogartsen.